Online-kirjastus CALAMÉO

Tööleht

Calaméo on võrgukirjastus, mis võimaldab oma dokumente avaldada e-raamatuna tasuta. Failid (Pdf, Word, Excel, PowerPoint, Open Office) tuleb esmalt keskkonda üles laadida ning neist luuakse lehitsetav e-raamat või e-ajakiri. Valmis töid on mugav kas lingiga jagada või koodiga erinevatesse keskkondadesse vistutada. Vajalik on registreerumine.

Registreerumine

Calaméo tasuta kasutajakonto loomiseks ava lehekülg aadressil http://en.calameo.com ja klõpsa lingil Create a free account. Täida avanev vorm ja kõpsa nupul Create. Konto loomiseks pakutakse võimalust teha seda ka Facebooki kaudu.

Pärast registreerumist saadetakse sisestatud e-posti aadressile kiri, milles oleva lingi kaudu saab oma Calaméo konto aktiveerida – Activate your account!

Sisselogimine

Sisselogimiseks klõpsa lingil Sign in to Calaméo, sisesta e-posti aadress ja parool ning klõpsa nupul Login.

Dokumendi avaldamine

Uue teose loomiseks klõpsa lingil Create a publication. Lae arvutist Calaméo keskkonda üles fail, mida soovid e-raamatuna avaldada. Lubatud on järgmised failivormingud – Pdf, Word, Excel, PowerPoint, Open Office. Üleslaetava faili suurus ei tohi ületada 100 MB. Dokumendi saab Calaméo keskkonda laadida ka internetiaadressilt (Upload from Internet). Samuti on võimalus tekstikasti trükkida tavalist teksti ja sellest siis kohapeal e-raamat koostada (Upload text).

Publitseeritava teose andmed

Trüki pealkiri, vali formaat, milles soovid oma teost avaldada, ja määra kategooria. Vaikimisi on valitud avalik vaade, kuid soovi korral saab faili ka privaatseks jätta. Kui andmed on lisatud, tuleb faili üleslaadimiseks vajutada lingile Start uploading.

More options (lisaandmed) – loodava teose lühikirjeldus, avaldamise/loomise aeg, aktiveeritud/deaktiveeritud, vaade jne.

Sharing options (jagamise seaded) – kommenteerimise administreerimine, dokumendi printimise ja allalaadimise lubamine/ärakeelamine, CC litsentsi lisamine jne.

Personalize your publication (personaliseeri oma dokument) – esitlusmalli valik, taustapildi valik, taustamuusika valik (MP3), taustahelid jne.

Faili üleslaadimine võtab mõne hetke aega. Alljärgnev pilt annab tunnistust, et fail on Calaméo keskkonda üles laetud ja publitseerimiseks valmis. E-raamatut saab jagada nii lingi kui vistutamise teel.

Avaldatud teose administreerimine

Your Publications’i lingi alt leiab kasutaja kõik oma publitseeritud dokumendid, mille seadeid saab vajaduse korral muuta ja parandada (Edit). Calaméol on üks hea ja kasulik funktsioon – Links Editor, mis võimaldab üleslaetud dokumendis linke muuta ja parandada. Table of contents’i funktsiooniga saab lisada e-raamatu lehekülgedele või slaididele Calaméo keskkonnas pealkirju. Sisukord on mahuka dokumendi korral abiks vajaliku lehekülje leidmisel.

Links Editor (linkide muutmine)

Table of contents (sisukorra loomine, pealkirjade lisamine lehekülgedele/slaididele)

Raamatud riiulisse!

Calaméo keskkonnas avaldatud dokumente saab ka “raamaturiiulisse seada” ja seda riiulit siis kodulehele või blogisse vistutada (Embed as a Library widget). Riiulis olevatele e-raamatutele vajutades saab neid kohe mugavalt lehitseda ja lugeda. Raamatuid on võimalik riiulisse ritta seada erinevate kategooriate järgi.

Raamaturiiulile saab ise valida ka taustavärvi ja ridade arvu.

Raamaturiiuli ekraanivaade:

Calaméo keskkonnas saab luua ka kasutajagruppe ning jagada oma dokumente vaid grupi liikmetega.

Calaméo keskkonna tasuta versioon on mõeldud mitteäriliseks kasutamiseks.

Head tutvumist ja kasutamist!

Tags:

Autorist