Interaktiivsete veebilehekülgede loomine

Koolitus

Kursuse läbiviija: Triin Marandi, Tartu Ülikooli avatud ülikooli keskus

 • Maht: 1AP
 • Toimumise aeg: 23. märts – 10. mai 2009 (100% veebipõhine kursus)

Veebilehtedel esitatavat infot võib rikkalikumaks muuta mitmesuguste interaktiivsete osadega – vastavalt kasutaja tegevusele veebilehel võib kuvatavat materjali muuta, animeerida, tulemusi visualiseerida, salvestada andmeid serverisse või pärida andmebaasist, piirata ligipääsu jne.

Just sellest on juttu 100% veebipõhisel kursusel “Interaktiivsete veebilehekülgede koostamine”, mis toimub Moodle’i õpikeskkonnas juba kolmandat korda. Kursuse jooksul loetakse õppematerjale, uuritakse näiteid ning proovitakse ise erinevaid harjutusi praktiliselt läbi teha. Õppematerjalid ning osa näiteid on koostanud 5D Vision OÜ arendusjuht Kristjan Adojaan just selle kursuse tarbeks.

Kuna kursusel osaleb alati väga erineva tasemega õppijaid, on ülesanded valitud kursusele nii, et alustatakse lihtsamatest ja minnakse järjest keerulisemaks. Viimastes kodutöödes tuleb juba pusida JavaScriptide ja PHPga, millest igaüks saab valida enda jaoks kõige huvitavamad või vajalikumad.

Sama loogikat järgitakse ka õppematerjalides. Esmalt tehakse kursusel juttu htmli ajaloost, failide tüüpidest, veebilehitsejatest ehk brauseritest ning veebiaadressi lugemisest. Seejärel vaadatakse, kuidas luua ja toimetada veebilehekülgi ning kuidas neid internetis publitseerida. Järgmisena uuritakse juba lähemalt html-koodi ja selle muutmise võimalusi, õpitakse veebilehele lisama audio- ja videoklippe ning kasutama erinevaid stiile ja stiilifaile. Viimases moodulis õpitakse kasutama JavaScripte ning PHPd. Selles moodulis on toodud palju erinevaid näiteid veebilehekülgede interaktiivsemaks muutmiseks, millest osa tuleb õppijal läbi proovida, s.o enda failidesse kopeerida ning vastavalt vajadusele muuta. Kõik need katsetused kogutakse kursuse lõpuks ühele leheküljele kokku, et ka teised kursuslased saaksid uusi huvitavaid ideid.

Kursus sobib neile, kel esimene kokkupuude veebilehekülgede loomisega juba olemas, s.t kes oskavad luua lihtsamat veebilehte ja seda serverisse tõsta. Kursusel õpitakse just veebilehe “köögipoolt” – html-koodi. Selle õppimine toimub nagu võõrkeele õppimine kõige madalamal tasemel. See on oskus, mis tuleb ainult ise pusides ja vajadusel teistega nõu pidades. Kursuse lõpuks ei hakata html-keeles rääkima (ise koodi kirjutama), vaid saadakse paremini aru veebis olevate failide koodist, osatakse vajalikke koodijuppe üles leida ja vastavalt enda vajadustele muuta.

Kursuse jooksul on valminud väga huvitavaid töid: saiakeste tellimise vorm, lihtsad veebipõhised mängud, interaktiivsed õpiülesanded, kus lahenduskäiku või õigeid vastuseid kuvatakse samm-sammult, kus saab pilte nagu puslet otse veebilehel kokku panna, õpiülesanded video- ja helifailidega jne.

Õppijate tagasisidest on saadud häid mõtteid ja soovitusi, mida kursusel veel käsitleda. Neid soove on ka alati püütud arvestada. Seega on tegu pidevalt areneva kursusega.

Õppijad räägivad

 • Tore, et saab kohe abi, kui ise hätta jään. Enda koodirägastikus viga märgata on tõeliselt raske.
 • Väga ootan jätkukursust – nüüd sain ettekujutuse kõigist nendest võimalustest ja käed juba sügelevad…
 • Ma ei osanud varem üldse arvestada, et kasutatakse erinevaid brausereid, mis näitavad sama veebilehte täiesti erinevalt. Osa minu varasemast vaevast lendas vastu taevast.
 • Kõige enam meeldis see, et rahvast oli erinevatelt erialadelt, igal oma vajadused ja soovid. Siit ka palju toredaid mõtteid!
 • Minu lemmikuks oli stiilifaili abil veebilehitsejas paigal püsiva Eesti lipu kujundamine ning muidugi JavaScriptidega katsetamine.

E-õppe koolitusprogrammi kursused kevadel 2009

Jaanuar

 • E-kursus – ideest teostuseni 19.01 – 19.04
 • E-õppe tehnoloogiad 12.01 – 22.02
 • E-kursuse loomine Blackboard õpikeskkonnas 12.01 – 08.03

Veebruar

 • Multimeedia kasutamine õppetöös 23.02 – .. 05

Märts

 • UUS! Avatud õppematerjalide koostamine ja kasutamine 02.03 – 26.04
 • Adobe Flash algajale (I tase) 07.03 – 31.03
 • E-õppe kasutamine koolis 09.03 – 31.05
 • UUS! Hindamine ja tagasiside e-õppes 09.03 – 03.05
 • Interaktiivsete veebilehekülgede loomine 23.03 – 10.05
 • Õppevideote loomine 23.03 – 26.04

Aprill

 • Pilditöötlus vabavaraga GIMP 03.04 – 30.04
 • Personaalsed õpikeskkonnad 13.04 – 31.05

Tellimisel

 • E-õppe metoodikad ja tehnoloogiad
 • Töö allikatega, viitamine ja viidete haldamine
 • E-kursuse loomine õpikeskkonnas Moodle
 • Sissejuhatus e-õppesse

NB! Kursuste täpsemate kirjeldustega saad tutvuda e-õppe portaalis (> õpetajale > e-õppe täienduskoolitus > koolituste kalender)

Tags:

Autorist